Yapay Zeka Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Yapay Zeka Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yapay Zekâ: Tanımı ve Önemi

Yapay zekâ, günümüzde bilim insanlarının üzerinde yoğun bir şekilde çalıştıkları önemli bir konudur. Bilimsel adıyla yapay zekâ, "mantıksal analiz robotu" olarak da anılmaktadır. Yapay zekâ, bir bilgisayarın ya da bilgisayarın kontrol ettiği bir robotun, çeşitli hareketleri zeki bir canlıymış gibi gerçekleştirme kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu amaç doğrultusunda günümüzde birçok bilim insanı teknolojiyle birlikte çalışmalar yürütmektedir. Yapay zekâ, teknolojinin en önemli dönüm noktalarından biri olup, sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın uğraştığı bir alandır. Bu konuda yapılan çalışmalar genellikle insanların düşünme yöntemlerine bakılarak gerçekleştirilmektedir. Yani, yapay zekâ insanlara bakılarak faaliyet göstermektedir. Araştırmaların sonuçlarına bakıldığında, farklı şekillerde programlanmış bir bilgisayarın düşünme girişimi gibi olsa da, günümüzde çalışılan yapay zekâ hızla değişmektedir. Yapay zekâ, insan zekâsından bağımsız bir şekilde işleyerek doğru ve yeni yönelimlerden oluşmaktadır. Bu yönelim, genellikle evreni ve doğayı anlama çabasında insanlara yardım edebilecek ve insandan çok daha zeki olabilecektir. Ancak, yapay zekâ bu özelliğiyle birçok kişinin işsiz kalmasına da neden olabilir. Çünkü insandan çok daha zeki olacak olan yapay zekâ, tüm kontrolü kendisi sağlayacağı için bir insana ihtiyaç duymayacaktır. Bu durum, yapay zekâ teknolojisinin olumsuz bir etkisi olabilir. Genel olarak bakıldığında, yapay zekâ çalışmaları, insanların teknolojiyi kullanarak insanüstü varlıklar oluşturma çabasıdır.

Yapay Zekânın Tarihçesi

Yapay zekâ, ilk olarak 1920'li yıllarda yazılan bir kitap ile ele alınmıştır. Bu yıllarda sadece bir hayal olan bu teknoloji, günümüzde son derece ilerletilmiş bir şekilde üzerinde çalışılmaktadır. O yılların modern bilim kurgu edebiyatının öncülerinden olan Karel Capek'in eserlerinde yapay zekâyı ele alan konular bulunmaktadır. Yapay zekâ, insan zekâsına özgü olan birçok içeriği yapabilecek bir kapasitede olmayı amaçlamaktadır. Bu teknoloji, algılama, öğrenme, çoğul kavramları öğrenme, düşünme ve birçok konuda fikir yürütme gibi işlemleri yapabilecektir. Birçok bilim insanına göre böyle bir teknolojinin yapılması son derece tehlikelidir. Bazı bilim insanlarına göre ise böyle bir teknolojinin yapılması mümkün bile değildir. Bu nedenle yapılan birçok uğraşın boşa yapıldığı düşünülmektedir. Aslında yapay zekânın akla gelişi, en az modern bilgisayarların tarihinden çok daha eskidir. Hatta bilgisayar ilk çıktığında, bu dönemdeki bilim insanları, makine düşünebilir mi sorusu üzerinde çok fazla durmuşlardır. Bu soru, günümüzde olumlu bir şekilde cevaplanmıştır. Ancak, bu konu hakkında daha birçok bilim insanı bilgi toplama sürecinde kalmıştır.

Yapay Zekâ Çalışmaları

Yapay zekâ hakkında günümüzde ülkemizde de çalışmalar yapılmaktadır. Genellikle doğal dil işleme, uzman sistemler ve yapay sinir ağları hakkında birçok çalışma ülkemizde yürütülmektedir. Yapılan çalışmalar, doğrudan üniversiteler bünyesinde ve devlete bağımsız olarak gerçekleştirilmektedir.

Gelecekte Yapay Zekâ

İleriki yıllarda yapay zekâ hakkındaki çalışmalar daha da ilerletileceği için aslında tüm araştırmacıların birleşmesi gerekecektir. Araştırmacıların birleşerek tüm fikirlerini ortaya koyması durumunda bu bilgiler birçok işe yarayacaktır. Bazı görüşlere göre yapay zekâ, gelecek zamanlarda insan zekâsına bile alternatif olabilecektir. Bu nedenle yapay zekânın ne kadar güçlü olabileceğini de anlayabiliriz.

Yapay Zekânın Gücü

Bu konular hakkında çalışan bilim insanları, genel olarak konuştuklarında bir insanda hepsi aynı anda çalışan 100 milyar nöronun bulunduğunu belirtmektedir. Bu nöronların bağlantılarının toplam hesap gücünün alt sınırının 10 katrilyon olacağını söylemektedirler. Beyin bellek kapasitelerine gelecek olursak, 100 trilyon bağlantının her birine yaklaşık 10.000 bit bilgi depolama ihtiyacı tanınabilir. Bu kapasite ileriki zamanlarda çok daha fazla artabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeka Türleri ve Özellikleri

Zeka Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uzamsal Zeka Nedir?

Uzamsal Zeka Nedir?

İçsel Zekaya Sahip Olan İnsanlar

İçsel Zekaya Sahip Olan İnsanlar

Görsel Zeka Türleri ve Özellikleri

Görsel Zeka Türleri ve Özellikleri

Zeka Geliştirme Teknikleri

Zeka Geliştirme Teknikleri

Görsel Zeka Testi Görsel Zeka İlgi Alanları

Görsel Zeka Testi Görsel Zeka İlgi Alanları