Zeka Bölümleri ve Tanımları
23 Temmuz 2024

Zeka Bölümleri ve Tanımları

Zeka Bölümleri

Zeka bölümleri, bireylerin zihinsel yeteneklerini ve kapasitelerini belirten değerlerdir. Ortalama zekâ bölümü, yani IQ (Intelligence Quotient), genellikle 100 olarak kabul edilir. Zeka, bireyin düşünme, akıl yürütme, gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin toplamıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, zekâ bölümleri aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

  • 0-24: Klinik Bakıma Muhtaç Zihinsel Engelli Çocuklar: Bu gruptaki çocukların dil gelişimi çok zordur ve konuşma güçlüğü çekerler. Sözlü yönlendirmeleri algılayamazlar ve bakım için sürekli birine ihtiyaç duyarlar. Kendilerini koruyamazlar ve zihinsel engellilik hafif, orta, ağır ve ileri olarak bölümlere ayrılır.
  • 25-44: Öğretilebilir Zihinsel Engelli Çocuklar: Bu grupta çocukların oturma, emekleme ve yürüme gelişimi gecikir. Tuvalet ihtiyaçlarını uzun süre yetişkin kontrolünde ifade edebilirler. Yaş ilerledikçe motor becerilerinde ilerleme görülür. Basit konuşmaları anlayabilirler ve sayılar, renkler gibi temel kavramları öğrenebilirler. Ancak yaşamlarını birilerine bağlı olarak sürdürürler ve zekâ yaşları 7-8 yaş civarındadır. Öğrendiklerini çabuk unuturlar.
  • 45-75: Eğitilebilir Zihinsel Engelli Çocuklar: Bu grup, zihinsel engelliler grubunun %80'ini oluşturur. Zeka gelişimleri normal çocuklarınki ile aynı seviyede olduğu için tanı genellikle okula başladıkları dönemde konur. Bu gruptaki çocuklar, öz bakım becerileri ve gelecekte yapacakları işle ilgili bilgileri öğrenebilirler. Genellikle fiziksel bir bozuklukları yoktur.
  • 76-89: Alt Sınır Zekâya Sahip Çocuklar: Bu çocuklar zihinsel yetersiz olarak tanımlanmazlar ancak yaşıtlarından geç öğrenirler.
  • 90-110: Normal Zekâ: Bu aralık, ortalama zekâ olarak kabul edilir.
  • 111-129: Üst Sınır Zekâ: Bu bireyler hızlı öğrenirler, geniş hayal güçleri vardır ve akılda tutma özellikleri gelişmiştir. Ayrıntılara dikkat ederler ve mizah kabiliyetleri iyidir. Kelime kapasiteleri fazladır ve hızlı konuşurlar.
  • 130-160: Üstün Zekâ: Bu bireyler üstün zekâlı olarak kabul edilir ve birçok alanda hızlı gelişim gösterirler.
  • 160 ve Üstü: Dahi Grup: Bu grup, çok erken yaşta birçok alanda hızlı gelişim gösterir. Dile karşı aşırı yatkınlık gösterirler ve şaşırtacak şekilde keskin zekâları vardır. Bu zekâ bölümünde olanlar, çevresindekileri sönük bırakacak şekilde belli olurlar.

Zekâ ve Toplum

Zekâ farklılığı olan bireyler toplumdan dışlanmamalı ve kazanmak için çaba harcanmalıdır. Üstün zekâlı bireyler, toplumda normal zekâda olanları sönük bırakabilirler. Bu dengeyi kurabilmek için gelişme çağındayken ailenin ve çevrenin desteği çok önemlidir. Ayrıca, eğitim sistemleri de bu bireylerin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmelidir. Zihinsel engelli bireyler için ise özel eğitim programları ve destek hizmetleri sağlanmalıdır.

Sonuç olarak, zekâ farklılıklarına karşı toplumsal farkındalığı artırmak ve bu bireylerin potansiyellerini en üst düzeye çıkarmak için herkesin el birliğiyle çalışması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Zeka Duası Okunuşu ve Anlamı

Zeka Duası Okunuşu ve Anlamı

Zeka Türleri ve Özellikleri

Zeka Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sosyal Zeka Türleri ve Özellikleri

Sosyal Zeka Türleri ve Özellikleri

Bedensel Zekaya Sahip İnsanlar

Bedensel Zekaya Sahip İnsanlar

Zeka Yaşı Kaç Olmalı?

Zeka Yaşı Kaç Olmalı?

Üstün Zeka Testi Zeka Testleri Nasıl Yapılır?

Üstün Zeka Testi Zeka Testleri Nasıl Yapılır?

Üstün Zeka Türleri ve Özellikleri

Üstün Zeka Türleri ve Özellikleri